DRAGON WELL
Introducere in lumea Ceaiului Verde
Ceaiul este un produs agricol obtinut in urma cultivarii plantei Camellia Sinensis. Tot prin ceai, intelegem si bautura obtinuta din combinatia frunzelor cu apa, care in functie de tipul ceaiului, poate fi calda sau fierbinte. Camellia Sinensis are doua mari clase: in primul rand Camellia Sinensis Sinensis din care se obtin ceaiurile din China, Japonia, Formosa si Darjeeling, apoi Camellia Assamica Sinensis, destinata productiei de ceai indian.
Pentru inceput, am ales sa va povestesc despre ceaiul verde, bine cunoscut pentru proprietatile lui antioxidante. Cu trecerea timpului, ceaiul verde si-a facut loc in cestile multor consumatori, fie ca vorbim despre marii consumatori sau de un aventurier care se hotaraste sa incerce ceva nou. Ca si celelalte tipuri de ceai, se obtine in urma trecerii frunzelor proaspete prin diverse procedee mai mult sau mai putin tehnologice. Frunzele prospat culese sunt supuse unui proces de oxidare prin aburi sau frigere, apoi sunt prelucrate (rulate, presate, legate in diverse forme cum ar fi “Jasmine Dragon Pearl”, “Xian Tao”- inflorescenta din ceai cu o floare delicata de amaranth, “Mu Dan Tea Rose”, “Jade Pagoda”).
Ceaiurile verzi cele mai cunoscute sunt cele japoneze si chinezesti. Sunt si alte regiuni producatoare de ceai verde, dar nu sunt la fel de populare (Malawi, Taiwan, India).
Sa incepem cu marele ceai chinezesc, chiar din provincia Zhejiang si sa aflam mai multe despre faimosul Longjing. Frunzele au un aspect specific, sunt aplatizate si au o culoare verde proaspata cu o textura fina si margini bine conturate.
Lung Ching-ul se imparte in 7 grade de calitate (Superior, Special, 1, 2, 3, 4, 5) si in multiple varietati.
- Lung Ching Xi'Hu: cultivat in zona Xi Hu (Lacul de vest), acest tip de Lung Ching este divizat intr-o serie de specialitati (Shi, Long, Yun, Hu). Cunoscatorii ceaiului chinezesc raman fideli Shi Xi'Hu Longjing-ului, considerat in continuare o marca de excelenta.
- Bird's Tongue: obtinut dintr-o recolta timpurie care se desfasoara undeva la incputul lunii aprilie in fiecare an si este considerat un ceai de calitate superioara. Orice alt ceai cules dupa aceasta perioada este de grad inferior (Yu Qian Longjing – Dragon Well before the rain).
- Shi Feng: un subtip de Xi'Hu considerat de cel mai inalt standard calitativ
- Mei Ja Wu: singurul Longjing care are o infuzie de culoare verde, ca de jad
- Bai Longjing: Nu este cu devarat un Longjing, doar ca frunzle seamana perfect. Este un ceai special, numit Bai Pian, care a fost obtinut din tufe producatoare de ceaiuri albe. Se spune despre acest ceai ca ar contine cantitati mult mai mari de aminoacizi decat orice alt ceai verde.
Acest ceai trebuie infuzat cu grija la nu mai mult de 80 de grade celsius intr-un recipient neporos (pentru ca ar putea altera gustul infuziei), de preferat unul de sticla, mai ales ca asa puteti admira spectacolul oferit de coborarea si ascensionarea frunzelor in izvorul cald si translucid. Chiar si apa trebuie sa fie de calitate. In China, in cadrul ceremoniei ceaiului, se foloseste apa pura de izvor. Licoarea va avea o culoare galbuie si stralucitoare, asemanatoare topazului natural. Gustul este predominant floral cu note regale de nuci verzi si ierburi proaspete.
Timpul de infuzare este de 1-3 minute si va recomand sa nu depasiti timpul maxim deoarece frunzele vor elibera mai mult tanin si ceaiul devine usor amarui, poate cam neplacut pentru noi, cei cu papilele mai sensibile. Unii spun ca se poate infuza pana la 5 minute, dar daca ma iau doar dupa gustul meu, raman la ideea de 3 minute maxim.