Teadvised...

marți, 14 septembrie 2010

Lapsang Souchong

Numele spune totul! Este vorba despre acel ceai chinezesc pe care ori il iubesti, ori il urasti. Nu prea exista cale de mijloc.
[LAPSANG SOUCHONG]

Este un ceai negru chinezesc din Wuyi Fujian, foarte impunator, cu frunze negre, scurte spre medii usor rasucite. Este uscat sub nori de fum obtinuti prin arderea radacinilor de pin. De aici si rezonanta usor mentolata a buchetului afumat al Lapsang-ului. Daca folosim un sortiment de inalta calitate, trebuie sa ne asteptam la o nota aditionala de Liong'gan (un fruct asemanator la gust cu Lychee) si in caz ca ati incercat un ceai negru aromat cu lychee, stiti ce aroma trebuie sa recunoasteti. Un parfum delicat ca de esenta de trandafiri, amestecat cu dulceata boabelor de strugure, zemoase si coapte.

Infuzia are un caracter relativ cameleonic, in functie de timpul de infuzare al ceaiului si de cantitatea folosita. In mod obisnuit se recomanda folosirea a 2-2.5 grame de ceai la o masura de apa de 350 ml, la 100 grade celsius, timp de 2 minute. Se obtine o bautura aramie translucita, cu un gust foarte fin afumat, care in acelasi timp este conturata de amarul fin al ceaiului negru din China. Daca doriti sa obtineti o infuzie mai grea, cu parfum intens afumat si totusi mult mai subtil decat al frunzelor neinfuzate, puteti incerca sa folositi la aceaisi cantitate de apa 4-4.5 grame de ceai, si un timp de infuzare de 3 minute.









Niciun comentariu: