Teadvised...

vineri, 12 noiembrie 2010

Mu Dan

  



Numai daca ne gandim ca aceasta specialitate imparte numele cu unul dintre cei mai mari poeti ai Chinei, ne dam seama ca ca trebuie sa fie un ceai cu totul deosebit. Mu Dan-ul, este confectionat din frunze de cea mai inalta calitate, legate intre ele in forma unei rozete cu un fir delicat de matase. Frunzele sunt recoltate in perioada Gu Yu, urmand o serie de reguli destul de stricte:
- trebuiesc recoltate doar din zonele inalte
- din regiuni unde nu exista poluare de nici un fel
- se exploateaza doar planta Di Shui Xiang (o varietate de Camellia Sinensis, cu un parfum deosebit)
- recolta nu se face pe timp de ploaie
- nu se folosesc frunze rupte, frunze aspre cu aspect de solzi de peste, frunze alterare sau friabile (mai exact nu se pot folosi cele care nu trec de standardul de calitate)

[Este de preferat sa folositi un ceainic de sticla, pentru a putea admira cum infloreste ceaiul]

Atunci cand mirositi un Mu Dan, simtiti un parfum usor condimentat, cu note florale. Dupa infuzie, licoarea pastreaza aceleasi caracteristici, capatand o culoare ca de chihlimbar. Gustul este foarte interesant. La inceput esti izbit de cateva note picante, care iti amintesc de febletea mugurilor de pin, iar apoi, simti un gust dulceag, cu note relativ florale de nuca. Dupa ce se desface intr-o confluenta de aburi si culori parfumate de verde si galben, capata aspectul unei flori de bujor.



Pentru prepararea ceaiului, va recomand folosirea unui Mu Dan, la 500 ml apa, la o temperatura de 80 de grade Celsius, timp de 1-3 minute (pentru primele 2 infuzii, urmand ca la urmatoarele sa mariti timpul gradat). Nu este nici o problema daca ramane mai mult in apa, nu devine deloc amar, doar ca isi mai pierde din personalitate. Recomand ceaiul sa fie baut neindulcit. Dulceata naturala a frunzei este suficienta.
Merita incercat acest ceai minunat!



Am auzit si eu o vorba si am sa o dau mai departe...

Cat mai multe ceaiuri bune si o zi frumoasa va doresc!





vineri, 5 noiembrie 2010

Superior Golden Yunnan FOP


                                              



Cand auzi de ceaiul negru te gandesti automat ca o bautura tare, cu un gust usor amarui si note usoare de malt.    Cel putin asa ma gandeam eu inainte sa descopar acest sortiment rafinat, total atipic, cu frunze aurii. Este vorba despre [Superior Golden Yunnan FOP], terminatia FOP reprezinta gradul ceaiului (Flowery Orange Pekoe) si anume un ceai de calitate, cu frunze lungi si cateva varfuri. Terminologia este folosita in special pentru ceaiul negru. Daca pentru sortimentele Assam, FOP este calitatea II, in China, un ceai negru FOP este calitatea I.
Ceaiul este cunoscut in China mai mult sub denumirea de Dian Hong, provenind din Feng Qing regiunea Yunnan, de altfel bine cunoscuta pentru ceaiurile Pu-Erh. 

Acest ceai negru ne atrage atentia printr-un aspect deosebit, frunze lungi rasucite colorate intens cu nuante de galben-auriu si khaki. Frunzele sunt inmiresmate cu prospetimea florala a primaverii, cu un buchet dulceag. Infuzia este clara, cu o paleta de culoare ampla, pornind de la aramiu mergand treptat spre auriu (de la prima infuzie pana la a patra sau chiar a sasea). Parfumul floral, cu note delicate pamantii, ne ofera un moment de rafinament, imbinat perfect cu gustul dulceag, discret condimentat. Se poate reinfuza. Alt caracter destul de interesant al acestui ceai. Frunzele sunt foarte puternice si rezista pana la sase infuzii, fara a pierde prea mult din dulceata sau din parfum. 

Pentru infuzie am folosit 4 masuri de ceai adica 10g pentru 1 litru de apa. Temperatura de infuzare am lasat-o pe la 90 de grade, pentru a evita o eventuala oparire a frunzelor delicate. Timpul de infuzare este de 3-5 minute, dar va recomand sa nu il lasati mai mult de 3 minute si jumatate. Eventual atunci cand reinfuzati mai cresteti timpul gradat, fara a depasi in final cele 5 minute. Ca materiale va recomand folosirea unor filtre de unica folosinta din hartie netratata, sau un infuzor din bambus. Nu vor altera gustul ceaiului.