Teadvised...

luni, 21 martie 2011

Japan Bancha

番茶 - Bancha



Pentru urmatoarele zile am pregatit trei ceaiuri japoneze. Primul pe lista este Bancha, un ceai verde de zi cu zi. In Japonia este considerat a fi un ceai de grad inferior datorita faptului ca perioada sa de recolta o precede pe cea de Sencha. Astfel sunt alese frunzele maturate, mai mari, printre care se mai pot strecura si cateva codite. 
Poate fi folosit si pentru prepararea altor sortimente de ceai verde japonez, cum ar fi Genmaicha (adaugand in proportie de 50% boabe de orez prajt) sau Houjicha (o varietate prajita in vase de portelan). 



Frunzele impachetate, lungi, de un verde usor sters, se desfac in apa calda, lasand in urma lor o licoare deosebita care te va surprinde prin paleta sa aromatica. Daca infuzezi frunzele putin, obtii un gust usor dulce, cu note de ierburi putin uscate, rotunjite de un buchet fin cu parfum delicat de petale de flori de vanilie.
Culoarea este de un galben palid, cu reflexe opalescente.
Caracterul devine mai slab pe masura ce treci de la o infuzie la alta, pastrandu-se totusi dulceata caracteristica.



Daca doriti o fiertura mai astringenta, cu note amarui, bine definite de un parfum intens si un buchet aspru, puteti infuza ceaiul la o temperatura putin mai ridicata pentru mai mult timp. Depinde cum va place mai mult.
Desigur, recomandata este prima varianta. 
Pentru infuzare am folosit 5g de Bancha si 400 ml de apa la 75 de grade celsius, timp de 2 minute. Daca ar fi sa folositi un Kyusu, puteti sa folositi o cantitate mai mare de ceai, 5-7g, tinand cont de faptul ca acel ceainic are o capacitate mai mica. Ideea este ca timpul de infuzare ajunge se fie de 30-40 de secunde si caracterele sunt putin mai delicate decat cele care ar caracteriza bautura obtinuta prin metoda clasica, a unui ceainic de toate zilele. 
Oricum ar fi sa il preparati, merita sa il incercati.









Niciun comentariu: