玄米茶
Este un ceai foarte popular in Japonia. Este obtinut din amestecarea de ceai verde cu boabe de orez prajit in proportie de 50%. Ceaiul verde poate fi Bancha (de cele mai multe ori) sau Sencha (pentru un produs de calitate superioara). Am observat ca este cel mai bun ceai pentru incepatorii care doresc sa inceapa sa consume ceaiuri verzi nearomatizate.
Cand ma intorceam din Budapesta, am calatorit in tren alaturi de o doamna din Japonia care mi-a spus ca exista o legenda sau poate mai mult o poveste legata de originea acestui ceai minunat. In vremurile indepartate, servitorul unui samurai, pregatise un ceai pentru stapanul sau. Cand l-a servit, fara sa realizeze i-au cazut din maneca niste boabe de orez prajit in ceasca de ceai. Cand a vazut cum i-a fost servit ceaiul, suparat pe servitorul sau (despre care se spune ca s-ar fi numit Genmai), l-a decapitat. Destul de trista povestea, mai ales ca dupa ce a servit din ceaiul acela, a observat ca boabele de orez nu l-au stricat, ba chiar mai mult, l-au facut mai bun. Asa ca s-a hotarat sa il numeasca Genmaicha (Ceaiul lui Genmai). O alta varianta, mai realistica, ar fi aceea ca pe timpuri ceaiul era foarte scump si pentu a fi consumat si de populatia mai saraca a fost amestecat cu acest orez brun, care il facea mai dulce si in primul rand mai accesibil.
Revenind la timpul prezent, am putea spune ca este un ceai care te vrajeste prin aroma sa deosebita. Frunzele de Bancha sau Sencha aduc prospetimea ca de iarba verde si flori de primavara, iar orezul prajit echilibreaza gustul cu note de nuci verzi si caramel. Infuzia este dulceaga si parfumata, cu o culoare palid galbuie. Se poate reinfuza cam de 2-3 ori.
Parfumul este delicat floral cu un buchet pamantiu care ne aminteste de venirea primaverii.
Pentru a prepara Gemaicha, apa trebuie sa aibe o temperatura de 70-80 de grade celsius, iar timpul de infuzare poate varia de la 1 pana la 3 minute. Pentru un kyusu (250 ml) am folosit aproximativ 3 grame de ceai.
Fiind un amestec proportionat de ceai verde si orez, cantitatea de teina este redusa la jumatate. Astfel ceaiul poate fi consumat fara grija si seara fara sa existe riscul aparitiei unor insomnii. Poate fi consumat si de copii.