Teadvised...

vineri, 29 octombrie 2010

Sumatra Oolong Barisan




Am fost intrebat de un prieten daca stiu ceva despre ceaiurile Wulong si mi-am amintit ca am un specimen deosebit in colectia mea de ceaiuri (am sa va fac cunostiinta cu alta ocazie, promit). Acest oolong este o specialitate din inima Indoneziei, cules de pe varfurile muntilor Bukit Barisan din Insula Sumatra. De aici minunatul [Sumatra Green Oolong Barisan].
Ceaiul oolong este un hibrid intre cel negru si cel verde din punct de vedere al timpului alocat oxidarii frunzei. Astfel probabil ca va asteptati la un ceai care sa cuprinda notele de malt si trandafiri pe care le au unele ceaiuri negre combinate oarecum cu acelea ale ceaiului verde, ca de iarba proaspata, usor fructata cu rezonante amarui. Ei bine, nu este deloc asa. Oolong-ul, sau ceaiul verde-albastru, are o aroma dulceaga, cu note florale foarte bine conturate de o textura parca uleoiasa a infuziei. Frunzele sunt prelucrate in doua moduri, fie sunt rulate pentru a da un aspect de frunze spiralate, fie sunt presate sub forma unor perlute, asemenea ceaiului Gunpowder.

Sumatra Oolong Barisan, are frunzele presate sub forma de perle, viu colorate, cu nuante de jad salbatic. Parfumul este plin de prospetimea florilor de primavara si acest caracter este accentuat dupa efectuarea infuziei sub curenti calzi de apa limpede. Aroma este de o finete regala, usor ierboasa cu note dulci de vanilie si zambile. Culoarea infuziei este galbena stralucitoare.

Pentru infuzie va recomand sa folositi 2-2.5g pentru o portie (175-250 ml apa), la o temperatura de maxim 80 de grade celsius. Durata infuziei poate sa varieze intre 3-4 minute. Frunzele acestui ceai se pot reinfuza de 2-3 ori. Ce il face cu adevarat special atat pe Oolong Barisan dar si pe oolong-ul in sine, este faptul ca dupa ce este reinfuzat, ceaiul devine din ce in ce mai inmiresmat si mai dulce. Calitatea preparatului creste de la o infuzie la alta. Pacat ca nu puteti simti aroma cand cititi, dar daca stiti unde sa il gasiti va recomand sa va luati acest trofeu, il meritati cu siguranta!

7 comentarii:

Adriana spunea...

Cea mai fina si mai dulceaga este a treia infuzie, pe care - chiar daca suntem mai multi prietenti care savuram impreuna acest ceai -eu, cu siguranta nu o scap!

Teadvisor spunea...

Poate ca asa reusim sa mai convingem si alte persoane sa il incerce.

Mihaela spunea...

Felicitari pentru blog! L-am descoperit si eu de curand.
M-am indragostit si eu de ceaiurile Oolong...nu stiu daca ce am incercat eu e la fel de calitativ cu sortimentele incercate de dvs, mai ales ca pretul este relativ mic.
Am incercat un Oolong organic alb/pufos si un China Oolong Tit Kon Yum.
Am citit pe diverse site-uri ca ceaiurile Oolong se pot reinfuza de pana la 7 ori. Considerati ca este adevarat?

Teadvisor spunea...

Multumesc Mihaela!

Este adevarat, ceaiurile oolong se pot reinfuza de mai multe ori, desi nu am incercat niciodata sa fac mai mult de 4 infuzii din aceleasi frunze.
Am sa mai postez un oolong in curand si va fi cu dedicatie :)

Ma bucur ca imi descoperiti blogul si ca va place, ca impartim pareri si impresii despre ceaiuri.

Mihaela spunea...

Am facut astazi a doua infuzie din ceaiul Oolong Tit Kon Yum si este chiar foarte bun. Am sa mai incerc si alte infuzii, sa vad cat se poate.
Eu sper sa invat de la dvs, eu fiind o incepatoare in acest domeniu. Am testat ceaiurile de pe piata, acum am ajuns sa gust si din cele vandute in magazinele specializate din tara. Poate in viitor voi face si comenzi de pe site-uri straine, acolo fiind sortimente de ceai mai deosebite.

Teadvisor spunea...

:) de rog eu mult, nu mai spune dvs, ca nu am decat 23 de ani :P

Mihaela spunea...

Ah, bun. Eu am 24, de-abia impliniti. :)