Teadvised...

sâmbătă, 26 martie 2011

Xian Tao - Artisanal tea

开花茶 - 工艺茶 





Pe moment m-am razgandit si am amanat postul cu cel de-al treilea ceai japonez. Am ales in schimb un ceai chinezesc, foarte interesant, care a reusit sa capteze atentia multor oameni. Cred ca toti bautorii de ceai il cunosc si l-au incercat sau isi doresc foarte mult sa o faca. Probabil una din cele mai simple si mai cunoscute forme de ceai "infloritor" are la baza frunza de ceai alb si floarea de amaranth.

Am sa va vorbesc despre Xian Tao, un sortiment despre care nu se stie cand a fost realizat pentru prima oara (porbabil undeva in jurul anilor '80 sau poate chiar mai devreme), un ceai care de regula se serveste intr-un recipient (ceainic sau cana) din sticla transparenta, pentru a potea urmari spectacolul oferit de deschiderea inflorescentelor in apa fierbinte.



Eu am ales sa folosesc un ceainic chinezesc foarte vechi din portelan, din dorinta de a imbina arta traditioanla a ceaiului cu relativ moderna. Mai mult decat atat, acest ceainic l-am primit de curand si am dorit ca prima infuzie sa fie mai speciala.

Dupa cum va spuneam, baza este constituita din frunze de ceai alb, legate spre coada cu un fir de matase. sunt folosite frunzele cele mai fine, mugurii si eventual urmatoarele doua-trei frunze din varful plantei. Apoi, buchetul verde-argintiu este impodobit cu o floare delicata de amaranth, a carei culoare poate sa varieze de la un roz pal catre un mov deschis. Rezultatul final ai intregului proces este presat in forme de sfere, urmand mai apoi sa ajunga sa fie savurat de adevaratii cunoscatori.
Proaspat scufundat in ceainic

Asa se prezinta Xian Tao, dupa ce infloreste pe fundul ceainicului

La contactul cu apa calda spre fierbinte, inflorescenta incepe sa se deschida asemanator unui bujor. Sunt eliberate parfumurile fine ale ceaiului alb, cu nuante extravagante de sampanie. Culoarea fermecata ne duce cu gandul la un crisoberil luminat de razele dulci ale soarelui. Gustul este dulceag si delicat cu note subtile de carambola, rotunjit de un buchet floral cu nuante de primavara.









Pentru prepararea ceaiului, am folosit 1L de apa calda (85 de grade celsius), pentru o inflorescenta. Am lasat-o in apa sa se infuzese inca 2 minute dupa ce s-a deschis. Se poate lasa si mai mult, ceaiul nu va deveni mai amar. Aceleasi frunze se pot refolosi de inca doua ori, fara sa se piarda din aroma.








Niciun comentariu: