Teadvised...

luni, 13 septembrie 2010

Ceremonia ceaiului Japonez - Matcha

Matcha Hikari @ Schonbichler's


Dupa o vacanta superba, m-am gandit ca ar fi cazut sa mai scriu ceva nou despre un ceai pe care l-am servit in premiera la Viena. Este vorba despre celebrul japonez Maccha(Matcha), ambele variante fiind corecte. Si nu l-am incercat doar o data, ba chiar de 3 ori si de fiecare data intr-o alta locatie. Prima incercare a fost la un salon bine cunoscut si la noi [Demmer's Teehaus], asta dupa ce mi-a fost recomandat, apoi la Schonbichler (o ceainarie cu traditie de 140 de ani) si in cele din urma la un salon japonez.
Matcha @ Demmer's Teehaus Wien
 Cand te gandesti la Matcha, sigur pornesti de la ideea ca este o bautura amaruie, dar nu este asa. Am fost surprins cu o nota proaspata de ceai verde invaluita de o dulceata subtila, oarecum caracteristica ceaiurilor din Japonia, despre care stim ca au o personalitate aparte, gusturi si miresme specifice, inconfundabile. Culoarea este verde, ca de jade fin sfarmate, cu o textura catifelata. Nu este de mirare ca pentru obtinerea acestei specialitari a fost folosit regele ceaiului japonez. Gustul patrunzator de ceai verde proaspat cules ne duce cu gandul la gradinile nobile de Gyokuro Hiki din Nishio. Parfumul cristalizat, plin de note florale, impreuna cu aroma unui paradis verde, fac din Matcha, un adevarat simbol al ceremoniei ceaiului in intreaga lume.
Chasen - Bol Matcha - Chashaku si Cutia speciala de pastrare
Pentru a prepara Matcha, ai nevoie de cateva ustensile, nu mai este le fel de usor ca la alte ceaiuri. Pentru dozare se foloseste o lungurita speciala din bambus numita Chashaku. Pentru a obtine o infuzie subtire [Usucha], se vor folosi doar 2 masuri, iar pentru o infuzie mai consistenta [Koicha] se vor folosi 3 sau chiar 4. Doua masuri cantaresc pe undeva pe la 1.5-2 grame. Un alt element esential in prepararea acestei specialitati este Chasen, altfel spus un tel din bambus care poate avea fie 80 fie 120 de fire. Un mod obisnuit un Chasen are 80 de fire, fiind bun pentru uzul zilnic, iar cel cu 120 este preferat de cei care doresc sa obtina un matcha mai spumos. Pentru a-l intretine aste bine sa aveti un suport special care ajuta la mentinerea formei specifice, pentru o perioada mai lunga. Inainte de a fi folosit, trebuie inmuiat in apa calda cu care se incalzeste bolul, pentru ca firele sa redevina elastice si sa evitam ruperea lor, Desigur, sa nu uitam de bolul il care preparam ceaiul. Aici aveti liber, puteti sa folositi fie un bol traditional, sau alt bol japonez de servire a ceaiului.
Se pune putina apa calda in bol pentru a se incalzi, si se inmoaie si Chasen-ul
Apa se arunca si bolul se sterge cu un fel de batista de bumbac
Se adauga 2 masuri de ceai
Aici, la salonul japonez, aveau o metoda de incalzire a apei intr-un recipient traditional de fonta. Daca ati vazut cum arata o casa a ceaiului in Japonia, atunci recunoasteti modelul. Pentru a lua apa din vas, se foloseste o alta ustensila, tot din bambus, un fel de polonic. Se numeste Hishaku. O masura este suficienta pentru prepararea ceaiului.
Imediat dupa ce se toarna apa, se ia Chasen-ul si se bate rapid licoarea pana capata o consistenta catifelata cu o mantie spumoasa si delicata pe deasupra.
Rezultatul este extraordinar. Asa cum Parisul trebuie vazut macar odata in viata, la fel si Matcha-ul trebuie incercat de orice iubitor al ceaiului.
Se serveste cu un desert japonez, in acest caz fiind vorba de Matcha Kudzu Mochi (Un fel de jeleu de ceai verde)




Un comentariu:

MicaPerspectiva spunea...

omg omg! faci reducere dk trec pe la tine? :)) hai k imi place blogu',artistule!