Teadvised...

luni, 31 ianuarie 2011

Kukicha

茎茶


BIO Japan Kukicha [Demmers Teehaus]


Kukicha (Bocha) este un ceai japonez rezultat in urma procesarii frunzelor de Sencha. Cuprinde nervuri, codite si crengute subtiri. Daca provine din frunza de Gyokuro, atunci se numeste Kairgane sau Shiraore si este de calitate superioara. Deoarece nu contine frunze (poate doar in cantitati neglijabile), acest ceai are un nivel de teina foarte scazut, dar este foarte bogat in minerale. In Japonia se obisnuieste sa fie adaugat in sucurile de fructe, fiind unul dintre ceaiurile verzi care se recomanda si copiilor.

Ceaiul a fost infuzat folosind un Kyusu din ceramica glazurata


Este bine ca apa sa fie turnata peste ceai, de la o oarecare distanta, in ideea ca se va mai raci pana cand va atinge ceaiul



Ca orice tip de ceai verde japonez, Kukicha are o aroma plina de prospetime cu note de iarba. Daca este infuzat corect, este eliberat un gust dulce cu note fructate alaturi de un parfum fin, ca de flori delicate de primavara.
 Atunci cand infuzezi Kukicha trebuie sa folosesti apa la 70-75 de grade celsius pentru prima infuzie, lasand frunzele in apa timp de 40-60 de secunde, iar cantitatea folosita este de 4 grame la 250-300 ml. Nu mai mult deoarece ceaiul devine amarui si isi pierde caracterul dulceag ca de castane coapte.

Se observa culoarea galbena clara ca de topaz a infuziei


Pentru cea de-a doua infuzie, apa trebuie sa fiu putin mai calda, aproximativ 85 de grade dar timpul de infuzare este mult mai mic, intre 10-15 secunde. Poate ca pare extrem de putin, dar ceaiul a fost deja antrenat in curentii calzi si de aceasta data isi elibereaza aroma mult mai usor.

Dupa aspectul ceaiului in urma infuzarii, verde proaspat si stralucitor, va pot spune ca este un ceai de calitate



Niciun comentariu: