Teadvised...

miercuri, 13 iulie 2011

Matcha Iri Genmaicha

Un amestec traditional japonez:

Matcha: Ujitawara, Kyoto, Japonia
Sencha: Ujitawara, Kyoto, Japonia
Orez brun: Nara, Japonia


Ramasesem dator acum ceva timp cu un ceai japonez si pentru ca in sfarsit l-am gasit am decis sa va povestesc putin despre el. Este o varietate organica foarte sanatoasa care comprima intr-o singura ceasca atat calitatile ceaiului Sencha cat si cele ale delicatului Matcha. Din start avem o paleta aromatica destul de impunatoare care imbina armonios o aroma dulce si note subtile amarui cu un buchet parfumat de nuci verzi caramelizate.



Datorita ceaiului Matcha, infuzia capata o culoare tipica verziue, opalescenta. Pentru pregatirea acestui ceai, va recomand sa folositi metoda ceremoniei sencha. Pentru arealiza acest lucru, in primul rand aveti nevoie de un ceainic kyusu (are un maner lateral si o sita metalica sau din acelasi material cu ceainicul, incorporata in peretele ceainicului). Acest tip de ceainic iti va permite sa controlezi foarte bine timpul de infuzare al ceaiurilor japoneze, care sunt mai pretentioase. 
Pentru ca temperatura de infuzare este undeva la 65-75 de grade Celsius, este indicat sa respectati etapele acestei ceremonii si anume sa incalziti ceainicul si cupele in care urmeaza sa serviti ceaiul. Astfel preparatul va ramane cald mai mult timp. 



Un alt avantaj al acestui ceainic este acela ca folosind-ul, puteti sa faceti multiple infuzii ale aceluiasi ceai mult mai simplu. 
In cazul ceaiului Matcha iri genmaicha, infuzarea multipla este extraordinara din punctul de vedere al gustului si al culorilor. Prima infuzie este mai dulce, cu note proaspete de iarba, colorata intr-un verde plin de viata, pe cand celelalte infuzii sunt dominate de aroma tipica de genmaicha, cu dulceata subtila si note de nuci verzi si caramel.
Pentru preparare intr-un ceainic kyusu, trebuie sa folositi o cantitate mai mare de ceai. La o cantitate de 200-230 ml apa trebuie sa folositi aprox. 5-8g de ceai. 



Mare atentie la timpul de infuzare. Avem ceainicul incalziu, la fel si cupele apoi adaugam ceaiul in ceainic si turnam apa din fiecare cupa inapoi peste ceai, Prima infuzie dureaza maxim 60 de secunde. Nu il lasati 2-3 minute cum scrie pe pachetelele de ceai din comert, nu e apilca la aceasta metoda de preparare.



Niciun comentariu: